Divergence| Každý někam patří, být odlišný je nebezpečné

14.05.2014 14:58

"Jedna volba, rozhodne o tvých přátelích. Jedna volba, určí tvou víru. Jedna volba, předurčí tvou oddanost – navždy. Jedna volba, TĚ ZMĚNÍ!"

Autorka: Veronica Roth

Série: Divergence

Překlad: Radka Kolebáčová

Počet stran: 344

Nakladatelství: CooBoo, 2012

Anotace:

Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka - úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

               

Děj:

Beatrice Priorová žije v Chicagu, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí - Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život.

" Ti, kteří přičítali vinu agresi, utvořili frakci Mírumilovných. Ti, kteří za viníka označili nevědomost, se seskupili do frakce Sečtělosti. Ti, kteří za příčinu zla označili pokrytectví, se sloučili do frakce Upřímných. Ti, kteří poukazovali na sobeckost, se sjednotili ve frakci Odevzdaných. A z těch, kteří odsuzovali zbabělost, se stali Neohrožení."

Zkoušky, které jim mají pomoci, do které frakce se hodí nejvíce, ale u Beatrice nefungují tak, jako u ostatních. Výsledek je takový, že má vlohy pro celkem 3 frakce (Neohroženost, Sečtělost i Odevzdanost). Takovým lidem se říká "divergentní".

Beatrice ví, že nemůže zbytek svého života strávit v poklidném rutijním životě Odevzdaných a proto se dává k Neohroženým. Šílencům hazardujícím se svým životem, jen kvůli vzrušení. Její život se v té chvíli obrátí vzhůru nohama. Ve frakci Neohrožených musejí nováčci projít tvrdým výcvikem, který bude završen konečnou zkouškou. Z 20 jich přijmou jen 10 a zbytek bude muset žít na ulici mezi odpadlíky. Mezi tvrdými souboji, strategickými hrami a trénováním vlastní odvahy se stihne Tris (Beatrice) zakoukat do sexy instruktora s přezdívkou Čtyřka.

 A zbytek si už dočtěte. Stojí to za to ;)

 

 

Hlavní postavy:

Tris-Beatrice Priorová.. Já tu holku mám ráda. Tahle rebelka není ani pěkná, ani škaredá, což jste asi nečekali a hodně jí to pálí. Nejdříve byla klidná, ale potom v ní zažehl plamen odhodlání. Tris je odvážná, průbojná, odhodlaná, chápavá, ale někdy i trochu sobecká (ale to spíš nikdy než někdy). Když byla u Odevzdaných, tak byla jakoby sevřená v kleci, ale jakmile se ocitla u Neohrožených, klec se najednou otevřela a ona byla volná. Takové možnosti jaké měla u své nové frakce, u té bývalé neměla. A tak můžeme sledovat její proměnu... ze zakřiknuté dívky na silnou, sebevědomou ženu s vlastním názorem , který se nebála říct... a bez problémů by někomu nakopala zadek.

Čtyřka-.... Mmmmm tak tenhle fešák mě naprosto dostal. Na první pohled pořádnej drsoň a týpek, ze kterého je dobré mít respekt, ale... přece i za jeho chladnými řečmi, je něco... prostě něco hooodně zajímavého:) Umí skvěle bojovat, je šikovný, inteligentní a .... hezký :33 ... a samozřejmě NEOHROŽENÝ!

 

A moje hodnocení..?

Na tuhle knížku jsem narazila jen tak náhodou, když jsem si měla vybrat knížku k Vánocům. Přečetla jsem si pár recenzí a hned mi bylo jasný, že je to pro mě jasná volba.  Spousta lidí psalo, že je to podobné na Hunger Games, ale ... spletli se. O hodně. Tahle knížka vás napíná a nikdy nevíte co se stane... sem tam něco tušíte, ale pořád jste překvapeni a čtete a čtete a čtete a najednou zjistíte, že už není co číst. Prostě úžasná knížka. Navíc s Hunger Games má tahle knížka společný leda tak žánr... jinak kazždá z těchhle knížek má své vlastní kouzlo.

Každou chvílí jsem přemýšlela, jestli bych šla do Neohrožených nebo zůstala u Odevzdaných.. jestli bych zvládla být u Neohrožených, jestli bych podstoupila to riziko, že můžu skončit mezi odpadlíky. A víte co? Já bych to riskla. Všema deseti bych šla k Neohroženým. Vyzkoušet si jaké to je mít adrenalin v žilách. Postavit se tváří v tvář svým strachům v simulaci. Skákat z jedoucího vlaku. Střílet, vrhat noži. A bojovat za své blízké. Při čtení téhle knížky se zamyslíte nad tím, co byste zvládli, nad vašemi hodnotami. A to je to skvělé. 

A chcete něco prozradit? ... Bylo úžasný žít tohle Trisino dobrodružství, jako svoje vlastní. Bylo skvělý na chvíli bojovat o přežití. Být DIVERGENTNÍ. 

 

 

Diskusní téma: Divergence

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek